top of page

Relatietherapie

Heb je het gevoel hebt dat de verbinding tussen jou en je partner soms is verbroken, dat je om de kleinste zaken ruzie maakt, of dat communicatie niet goed verloopt? Dan kan relatietherapie helpen.

 

Lees verder...

empathie symbool_ikbenimandt_Tekengebied 1-02.png

In relatietherapie staat de emotionele verbondenheid tussen partners centraal. Hier speelt, net als in andere vormen van therapie overigens, de manier waarop je gehecht bent een centrale rol. Hechting is een proces dat je hele leven doorgaat, vanaf je geboorte tot het eind van je leven. Het is de manier waarop en de mate waarin je leert dat je veilig kunt zijn in jezelf; dat jij zelf, maar de wereld om je heen ook, een veilige plek is waarin je met vertrouwen relaties met anderen kunt aangaan. Soms verloopt deze hechting verstoord en worden mensen angstig opgevoed. Ze voelen zich onveilig bij anderen en in de wereld en zijn bang om verlaten te worden. Of je leert dat je niemand anders dan jezelf kan vertrouwen en daarom hou je, ondanks het verlangen naar nabijheid, toch afstand tot de ander, je partner. 

In deze therapievorm leer je hoe terugkerende patronen in je relatie ervoor zorgen dat jullie vastlopen en waar deze vandaan komen. Dan blijkt dat jullie beiden vaak een ‘oude act’ opvoeren. Je ziet de ander door de bril van oude pijn en je verdedigt jezelf. Je leert vervolgens bij jezelf beter te begrijpen wat er eigenlijk, op een dieper hechtingsniveau gebeurt, en dat dit niet hier-en-nu is. De trigger is er wel maar deze is niet de oorzaak. Je partner is niet de oorzaak en hoeft dus niet te veranderen. Als jullie dit beiden inzien en bereid en in staat zijn om je eigen aandeel te zien en aan te pakken ga je stap voor stap van verwijdering weer naar verbinding en leg je de basis voor een stabiele, volwassen en gezonde verhouding. 

 

Je leer jezelf beter te uiten naar elkaar, aan te geven waaraan je nood hebt en waar je grenzen liggen. Het gevolg is meer begrip voor elkaar, minder conflicten en meer plezier en intimiteit binnen jullie relatie. Je krijgt huiswerk mee om samen thuis te oefenen..!

De basis voor deze vorm van therapie is Emotionally Focussed Therapy van Sue Johnson.

bottom of page