top of page

Mindfulness

Heb je veel last van piekergedachten, doemscenario’s? Het gevoel voortdurend controle te willen hebben? Mindfulness helpt je om je aandacht te richten op datgene dat van belang is.

 

Lees verder...

Even stoppen waarmee je bezig bent. Je gaat zitten of liggen en kijken wat er is. In het hier en nu. Je voelt wat er gebeurt in jezelf. Zonder oordeel. Je bent bewust van jezelf en je omgeving. Met open aandacht. Zonder oordeel.

Dr. Edel Maex

Mindfulness staat voor het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er hier-en-nu in je leven plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te) veel op de automatische piloot. We denken (te) vaak, zitten in ons hoofd en laten ons door gedachten en/of emoties leiden. Edel Maex zegt: ‘Een druk hoofd betekent een druk leven’. Hierdoor kun je last krijgen van piekergedachten, rampscenario’s bedenken, de neiging hebben om alles controle te hebben en houden. Maar deze weerstand tegen wat er is, maakt de problemen alleen maar groter.  

 

Door mindfulness meditaties te oefenen in je eigen omgeving leer je niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je hart en je lichaam, en je niet te laten meeslepen in je jachtig bestaan. De oefeningen zijn gericht om, o.a. met gebruik van je ademhaling, je aandacht te leren sturen naar daar waar die nodig is. Mindfulness geeft je tools in handen om te leren omgaan met lastige emoties op een efficiënte, eenvoudige manier. Je leert stapje voor stapje te accepteren wat niet te veranderen is en los te laten wat je achter je moet laten. Mindful leven betekent stilstaan bij wat er gebeurt en om met een niet-oordelende blik gewaar te zijn van je reacties. Je leert milder te zijn voor jezelf en deze mildheid te integreren in je dagelijks bestaan.

Deze benadering gebruik ik vaak in individuele therapiesessies, in verschillende vormen. Je ontvangt van mij online oefeningen voor thuis.

 

Mindfulnesstraining MBCT / MBCT for Life (8 weken) 

Regelmatig geef ik hiernaast mindfulness trainingen, op een mooie locatie in hartje Maastricht. Tijdens de mindfulness training, die bestaat uit 8 bijeenkomsten, leer je een aantal aandacht meditaties die je thuis gaat beoefenen.  

 

Je onderzoekt tijdens de sessie, samen met de trainer, wat er gebeurt tijdens de oefeningen en hoe je wat je leert kunt gebruiken in je dagelijks leven.

 

Ik werk met groepen van maximaal 8-10 personen waardoor er voor iedere deelnemer voldoende ruimte is om persoonlijke aandacht te krijgen voor zijn/haar ervaringen tijdens de training. Mindfulness is géén vervanging (voor) gesprekstherapie. 

Kosten: € 299 incl. online werkboek en terugkomdag.

Kijk hier voor actuele data.

bottom of page